De band

Het ontstaan van "Hoor Me Dan"
Januari 2019. In de studio gonst het van activiteit. De opnames van het album Hoor Me Man zijn in volle gang. Ranco’s album gaat er komen, zoveel is zeker. Een album waarop het leven gevierd wordt, maar het leven ook melancholiek bezongen wordt.

Aanloop
Hoor me dan heeft een lange aanloop. Van maart 2017 tot en met september 2018 zijn Ranco Mes en bandleider/gitarist Antoine Kroes druk in de weer met schrijven en spelen van nummers. Daarna volgen diverse brainstormsessies, onder meer in Zeeland. Tekstschrijver Johan van Laarhoven zorgt voor de prettige teksten. Het fundament ligt er. Nu nog de juiste muzikanten vinden; de plaat moet voller klinken.

Formeren van band
Ranco werkt al met Antoine Kroes en (contra)bassist Rik Henkelman. Via Antoine en Rik ontmoet hij veel mensen voor de band. Toch is en blijft het een lastige klus: een band formeren. Ga er maar aan staan: americana, jazz, swing en klezmer zijn veeleisende muziekstijlen. Maar ze slagen erin om de juiste groep samen te stellen. Maarten van Damme bijvoorbeeld, de bassist van Raccoon. Patrick Votrian, virtuoos bij Kyteman (sousafoon, trombone en tuba). Voeg daarbij Marcel Koster (drums), Pieter Ubbels (saxofoon) en natuurlijk zanger Ranco. Het is duidelijk: er gaat wat moois gebeuren.

Het klikt al snel tussen deze muzikanten. Geen grote meningsverschillen of opspelende ego’s. En op wat kleine strubbelingen na - in het begin – ontbindt de band snel haar creatieve duivels. Oftewel: de band speelt gedreven en prikkelend, geeft alles voor Hoor me dan.

Nummers
Naar Hoor me dan blijf je luisteren. Tien nummers over ups en downs in een mensenleven. Beterschat en Fok de liefde getuigen van liefdesverdriet, zonder dat het omslaat in zelfmedelijden. En dat de liefde vooral leuk is, bewijst het euforische Zoals ze is. Mijn vader is een mooie herinnering aan Ranco’s vader.

Productie
Hoor me dan is een plaat met rafelrandjes, geen gelikte productie. De optelsom van vele brainstorm-, schrijf- en studiosessies.

Wat rest, is een tijdloos mooi document.


Nieuwe bandformatie sinds 2021

Ranco Mes | Zang
Joris Kuijs | Gitaar
Rick Henkelman | Contrabas, Bas
Paul Zoontjens | Toetsen
Marcel Koster | Drums
Ron Antens | Trombone, Tuba, Sousafoon
William Kroot | Trompet, Bugel
Leon Steuns | Saxofoon

Ranco en Antoine

De productie van Hoor Me Dan is in handen van Antoine Kroes. Een regelrecht multitalent: zanger, gitarist, tekstschrijver, componist en producer. Ranco en Antoine hebben elkaar 3,5 jaar geleden leren kennen in Tilburg. Ze raakten aan de praat op het terras van De Burgerij. Het begin van een mooie vriendschap.

Bewondering
Ranco: “Ik bewonder Antoine enorm. Het lijkt alsof hij melodieën uit zijn mouw schudt. Hij weet van alle opgenomen partijen al snel een goede mix te creëren. Soms zet hij hele partijen gewoon uit en laat ze uit, dat is sterk. Bovendien schrijft hij scherpe teksten, zonder vaag gedoe”.

Antoine: “Als Ranco zingt, doet hij altijd net alsof er 10.000 man voor zijn neus staan. Ook al staat hij alleen te repeteren, zonder begeleiding. Hij is een erg snelle leerling”.

Ranco: “Erg fijn om te horen als je schooltijd door zware dyslexie is getekend, haha! Antoine begreep redelijk snel welke kant ik met de muziek op wilde. Hij vertaalde dat in de arrangementen. Uiteindelijk heeft hij een prima band om mij heen gezet. Daarbij stuurde hij de bandleden de goede kant op. Maar zonder hen in de weg te zitten. Ze konden hun eigen talent ontplooien”.