Biografie Ranco Mes

Ranco Mes (Tilburg, 1967) groeit op met een rijke fantasie en droomt van een mooie toekomst. Zijn ouders en familie houden hem liefdevol met beide benen op de grond. Als hij acht jaar is, krijgt hij een fel oranje drumstel. Precies zoals dat hoort in de kleurige jaren zeventig. Hij heeft les bij meneer Van Leeuwen van de Tilburgse muziekschool Grosfeld. Ranco is creatief, uit zich graag muzikaal. En alles in hem roept: "Hoor me dan"

We nemen een sprongetje in de tijd. Hij is 11 jaar, blijkt talent te hebben als drummer en wil later naar het conservatorium. Speciaal daarvoor neemt hij vijf jaar pianoles. Uiteindelijk kan hij vanwege zijn dyslexie niet naar het conservatorium. Hij geeft niet op en blijft spelen, want muziek is en blijft zijn grote liefde. In elke noot klinkt zijn verlangen. Zijn eigen: "Hoor me dan"
De jonge Ranco rondt zijn middelbare school af en tekenen gaat hem ook goed af. Na zijn eindexamen gaat hij dus niet naar het conservatorium maar gaat hij studeren aan het St. Lucas in Boxtel. Hij wil grafisch ontwerper worden. De jongen van weleer is nu een man en in zijn achterhoofd blijft het zingen... "Hoor me dan"

Het is 1987, Ranco zit in (en formeert zelf) verschillende bandjes: JEUK, Duo Pardon en Trio Sorry. Jarenlang is hij onderdeel van het trio Mazzel. Dat gooide in 2003 hoge ogen in de voorrondes van het Nationaal Songfestival met het liedje Nananana.

Eind jaren tachtig begint hij als grafisch vormgever zijn eigen bedrijf, Mes Design. Tussen 1995 en 2002 verdient hij zijn sporen als horecaman. Eerst Eetcafé Majesteit in Tilburg, daarna Villa Majesteit in Goirle. In 2002 begint hij opnieuw een eigen bedrijf, een full service internetbureau genaamd Visit Media. Zijn bedrijf floreert, hij heeft het druk. Toch maakt hij altijd tijd vrij voor muziek. Hij timmert aan de weg...
"Hoor me dan"

Tussen 2011 en 2018 neemt hij zangles bij docent Friso de Boer. Zo schaaft hij zijn zangkunsten bij. Al die jaren repeteert Ranco trouw elke woensdagavond bij zijn muziekvrienden Pascal en Sandy.Er rijpt een plan bij hem: het lijkt hem fantastisch om een eigen album op te nemen. Hij ontmoet componist/tekstschrijver Antoine Kroes en ze hebben direct een muzikale klik. Ze gaan aan de gang met het schrijven van diverse Nederlandstalige songs. In 2017 is het dan zover, ze gaan een album opnemen. Een album dat er mag zijn: een heerlijk, perfect rammelende mix van americana, Franse melancholie, pop en ‘New Orleans’. Zanger Ranco klinkt gedreven en oprecht, met teksten vol levenslust en levenswijsheden. Het is een toegankelijke sound. De titel van de plaat? Die ligt voor de hand:
'Hoor me dan"

Hoor de zanger, want zijn verhaal is nog lang niet klaar.